Το Bullying στην Ελλάδα

Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας / εκφοβισμού έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε γι' αυτό;

  • Μιλάμε στα παιδιά μας. Εξηγούμε τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός, πόσο απαραίτητο είναι για τα ίδια τα παιδιά να θέτουν τα όρια απέναντι σε όποιον τα εκφοβίζει, καθώς και το ότι δε πρέπει να κρύβουν το πρόβλημα αν το αντιμετωπίσουν, αντίθετα οφείλουν να το εκθέσουν και να ζητήσουν άμεσα βοήθεια.
  • Οι γονείς θα πρέπει να χτίζουν μια σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης με τα παιδιά τους. Δε θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν ως φόβητρα, αλλά ως φίλους. Έτσι εξασφαλίζουμε ότι θα μας γνωστοποιήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί άμεσα.
  • Επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών μας, εντάσσοντάς τα σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα anti-bullying, όπως το Kids Krav Maga. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση, σθένος και γνώσεις αυτοάμυνας, με αποτέλεσμα να αισθάνεται σίγουρο για τον εαυτό του και να μη μοιάζει πλέον με "θύμα". Θυμηθείτε: οι bullies συνήθως επιλέγουν το στόχο τους με βάση το πόσο μοιάζει με "θύμα", δηλαδή το κατά πόσο εκπέμπει αδυναμίες / προβλήματα, οπτικά αλλά και ως χαρακτήρας.

Ας μη περιμένουμε μέχρι να συμβεί για να λάβουμε μέτρα, γιατί η εμπειρία μπορεί να είναι τραυματική για την εύθραυστη ψυχή τους. Ας είμαστε προετοιμασμένοι.

Αλέξανδρος Χρυσοβέργης
Streetwise Krav Maga