• Αρχική
  • BLOG
  • Μα μου έδειξαν μια καλύτερη τεχνική από αυτή του Krav Maga....

Ένταξη παιδιών και ενηλίκων με αυτισμό σε τμήματα Krav Maga

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα γεννιέται στους κόλπους της IKMF Ελλάδος από τον εκπαιδευτή Νίκο Χριστόπουλο σε συνεργασία με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Το πρόγραμμα αφορά στην ένταξη παιδιών και ενηλίκων με αυτισμό σε τμήματα Krav Maga και το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από μια βασική ανάγκη. Να καταφέρουμε να δούμε τον αόρατο αυτό διπλανό μας, να ακούσουμε όσους δεν έχουν φωνή, να άρρουμε τους αποκλεισμούς και να καλύψουμε μαζί τις κοινές μας ανάγκες.

Ο αυτισμός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, είναι μια σοβαρή διάχυτη ή καθολική αναπτυξιακή διαταραχή η οποία εμφανίζεται με συχνότητα 10-20 ατόμων ανά 10.000 γεννήσεις. Τα άτομα με αυτισμό εμφανίζουν τη λεγόμενη “τριάδα διαταραχών” στους τομείς της επικοινωνίας, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της δημιουργικής φαντασίας. Η συμπτωματολογία και τα χαρακτηριστικά του αυτισμού μπορεί να ποικίλουν από ήπια εώς και εξαιρετικά σοβαρά, συνυπάρχοντας συχνά μαζί με άλλες καταστάσεις και κυρίως με αυτήν της νοητικής υστέρησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα κύρια χαρακτηρηστικά του αυτιστικού φάσματος είναι: το έλλειμα στην κοινωνική ανάπτυξη. Μπορεί, δηλαδή, το άτομο με αυτισμό να παρουσιάζει αδιαφορία για κοινωνικά ερεθίσματα, μη κατανόηση των κοινωνικών νορμών, αποφυγή βλεμματικής επαφής, μη λεκτική επικοινωνία, ανάπτυξη σχέσης προσκόλλησης με οικεία πρόσωπα, δυσκολία στη δημιουργία και διατήρηση κοινωνικών-φιλικών σχέσεων κ.α.

Επιπλέον, παρουσιάζεται έλλειμα στην ανάπτυξη της επικοινωνίας καθώς ένα ποσοστό ατόμων με αυτισμό έχουν αργή γλωσσική ανάπτυξη.Ένα άλλο χαρακτηριστικό αποτελούν οι επαναληπτικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα η στερεοτυπία, ο καταναγκασμός, η προσκόλληση στη ρουτίνα, το εστιασμένο ενδιαφέρον και κάποιες φορές οι τάσεις αυτοτραυματισμού. Τέλος, συναντάμε συχνή κινησιολογική δυσκολία ή έλλειμα οπτικοκινητικού συντονισμού.

Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι να εντάσσονται τα άτομα με αυτισμό στα “κανονικά” τμήματα. Τα οφέλει που προκύπτουν από την ένταξη είναι πάρα πολλά και κυρίως φαίνεται στην αύξηση της αυτοεκτίμησης η οποία αποτελεί και βάση για την επίτευξη των ιδιαίτερων στόχων που σχετίζονται με τη βελτίωση της καθημερινότητας σε κοινωνικό, επικοινωνιακό και κινησιολογικό επίπεδο.

Το Krav Maga της IKMF αποτελεί ένα εξαιρετικό σύστημα για την επίτευξη ατομικών στόχων γιατί είναι ένα απολύτως δομημένο σύστημα. Στα πλαίσια των προπονήσεων έχουμε τη δυνατότητα, μέσω εξειδικευμένων προσεγγίσεων, να επικεντρωθούμε και στους ατομικούς στόχους, είτε αυτοί αφορούν την επικοινωνία και κατανόηση εντολών είτε τον κινησιολογικό και οπτικοκινητικό συντονισμό. Ο στόχος και η προσέγγιση τίθενται πάντα σε συνεργασία με τον ειδικό θεραπευτή κάθε ατόμου και ανανεώνεται όταν κρίνεται αναγκαίο μετά την ολοκλήρωση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προγραμμάτων.

  • Για επικοινωνία με το Νίκο Χριστόπουλο μπορείτε να καλέσετε στο 6940229486 ή να στείλετε e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Επίσης μπορείτε να δείτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπονήσεων στα δύο σημεία εφαρμογής του προγράμματος στα fb pages:
    https://www.facebook.com/northeastkm/ (North East Krav Maga, Α. Ιωάννου 65, Αγία Παρασκευή)
    https://www.facebook.com/Krav-Maga-Academy-Nea-Makri- 454952381555112/ ( Krav Maga Academy, Λ. Διονύσου 82Α, Νέα Μάκρη)

Ο Νίκος Χριστόπουλος είναι εκπαιδευτής της IKMF από το 2013, εξειδικευμένος στους τομείς εκπαίδευσης για πολίτες, παιδιά και γυναίκες.

Σύντομο βιογραφικό:

  • 2016: Πιστοποίηση στο γλωσσικό σύστημα ΜΑΚΑΤΟΝ
  • 2011: Master in Sociology, University of Salford
  • 2003-2007: Πτυχίο Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • 2008: Zein After School Club, Χάγη- Ολλανδία. Δημιουργική απασχόληση μαθητών δημοτικού (θεατρικό παιχνίδι, δημιουργία παραμυθιού).
  • 2003-2007: Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ξενόγλωσσα παιδιά στα πλαίσια εθελοντικής συνεισφοράς στο φόρουμ και ενώσεις μεταναστών στο Ρέθυμνο.
  • 2000: Εθελοντική εργασία στο ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος», στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής νέων της Ευρώπης, IBO organization.