Άβι Μογιάλ

Να πορεύεται ο άνθρωπος εν ειρήνη!

avi_moyal_3.jpg

Συνέντευξη στον Διονύση Τσετσέλη

Γνωρίζω προσωπικά τον Άβι Μογιάλ εδώ και τέσσερα χρόνια, από τότε που άρχισε να επισκέπτεται σχεδόν κάθε μήνα τη χώρα μας, προκειμένου να διαδώσει το σύστημά του, το Κραβ Μαγκά. Δεν το κρύβω ότι εξ αρχής είχα διάφορες επιφυλάξεις για τη συνεργασία μου μαζί του, λόγω της γνωστής πολιτικής του κράτους του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό. Μετά την πρώτη μας συζήτηση, η οποία έγινε, αφού προηγουμένως είχε προσπαθήσει πολλές φορές ανεπιτυχώς να με πείσει να συναντηθούμε, φέρνοντάς με προ τετελεσμένων, πετώντας στην Αθήνα απροειδοποίητα χωρίς να έχει κλείσει ραντεβού μαζί μου, αποφάσισα να του δώσω μια ευκαιρία να ξεκινήσει τα σεμινάριά του στην Ελλάδα. 

Στην πρώτη μας συνάντηση, μου άφησε την εντύπωση ότι είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος, με μεγάλη αφοσίωση αλλά και γνώση γι’ αυτό που κάνει. Ωστόσο, όταν ξεκίνησαν τα σεμινάριά του, διαπίστωσα ιδίοις όμμασιν αλλά και συζητώντας με όλους όσους συμμετείχαν ότι ο άνθρωπος είναι απλώς από άλλον... πλανήτη. Ακούραστος και ενεργητικός με πολύπλευρες γνώσεις, εργάζεται συνεχώς και ασταμάτητα, διδάσκοντας τους πάντες με τα ίδια υψηλά στάνταρντ και τον ενθουσιασμό που είχε από την πρώτη στιγμή. Ως άνθρωπος, δε, είναι πραγματικά σπάνιος, με ψυχικά και πνευματικά χαρίσματα, ανιδιοτέλεια αλλά και εντιμότητα που δύσκολα βρίσκεις στις μέρες μας. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να σας τον παρουσιάσω επίσημα, μέσα από τις σελίδες τους περιοδικού μας. Πραγματικά το αξίζει.

Κύριε Μογιάλ, θα θέλατε να μου πείτε πώς και πότε ξεκινήσατε το Κραβ Μαγκά;

Η πρώτη μου επαφή με το Κραβ Μαγκά ήταν όταν, μικρό παιδί ακόμη, η μητέρα μου με πήρε μαζί της στο κολύμπι και με άφησε δίπλα στην παραλία, σε ένα μάθημα αυτοάμυνας που γινόταν εκεί. Μέχρι σήμερα θυμάμαι την πρώτη μου τεχνική και τα λόγια του εκπαιδευτή προς τον αντίπαλό μου: «Χτύπα τον πιο σκληρά! Είναι καλός!». Η δεύτερη φορά ήταν δύο χρόνια αργότερα, όταν στο αθλητικό κέντρο της γειτονιάς μου συνάντησα έναν φίλο μου ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε ξεκινήσει να ασκείται στο Κραβ Μαγκά. Όταν προσπάθησε να μου δείξει πόσο καλός είχε γίνει σε αυτές τις ημέρες, τα κατάφερα καλύτερα από αυτόν (γελάει). Ωστόσο, επειδή οι γονείς μου δεν είχαν χρήματα για να κάνω μαθήματα, κάθε μέρα πήγαινα και καθόμουν στον πάγκο απλώς κοιτώντας, μέχρι που κατάφερα να βγάλω δικά μου χρήματα και μπόρεσα πλέον να μαθητεύσω κανονικά. 

Ποιος ήταν ο δάσκαλός σας; 

Δάσκαλός μου ήταν ο ιδρυτής του Κραβ Μαγκά, ο Ίμι. Αρχικά, η τέχνη, το πάθος και η σοφία του πέρασαν σε μένα δια μέσου παλαιότερων μαθητών του. Πριν φτάσω σε αυτόν, λοιπόν, μαθήτευσα σε έξι δασκάλους. Από τον καθένα τους πήρα κάτι διαφορετικό, το οποίο μοιράζομαι σήμερα με τους μαθητές μου. Όλα αυτά μέχρι που συνάντησα τον Ίμι προσωπικά και έμεινα μαζί του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ο δάσκαλός μου, στην πόλη της καταγωγής μου, μου είχε πει κάτι το οποίο εκτίμησα μόνο μετά από αρκετά χρόνια: «Είσαι πολύ καλός για να μείνεις μαζί μου. Πήγαινε στον δάσκαλό μου». 

Άρα, έχετε εκπαιδευθεί από τον Ίμι προσωπικά; Πώς ήταν;

Φυσικά! Ο Ίμι ήταν λάτρης της λεπτομέρειας, μαχητής αλλά και ένας ευγενής. Έφτανε στο σημείο να διορθώνει για ενάμισι χιλιοστό τη γωνία που έκανε το μικρό μου δαχτυλάκι και, το σπουδαιότερο, με έκανε να καταλάβω γιατί και πώς να κάνω Κραβ Μαγκά. 

Ποιες είναι οι μνήμες που έχετε από τον Ίμι; Θυμάστε κάποιες χαρακτηριστικές ιστορίες από αυτόν;

Ό Ίμι καθόταν ενόσω ασκούμουν και, όταν ήθελε να διορθώσει κάτι στην κίνησή μου, με σταματούσε και σηκωνόταν πολύ αργά από τη θέση του, αφού ήταν πολύ ηλικιωμένος. Περπατούσε αργά, έσκυβε από πάνω μου και άγγιζε, παραδείγματος χάριν, τη φτέρνα μου προκειμένου να μου δώσει να καταλάβω ότι έπρεπε να τη σηκώσω ανάλαφρα. Όταν ήταν ικανοποιημένος επέστρεφε στη θέση του, χωρίς ούτε μια λέξη ή επαφή με τα μάτια. Όποτε συζητούσαμε για οργανωτικά θέματα, αφού τότε ήμουν ο διευθυντής της IKMF, της ομοσπονδίας που ο ίδιος ίδρυσε, ποτέ δεν με άφηνε να πληρώσω εγώ τον καφέ. Έτσι, εγώ ερχόμουν πολύ νωρίτερα στη συνάντηση και παρακαλούσα τον σερβιτόρο να μην του δώσει τον λογαριασμό. Ωστόσο, ενώ μιλούσαμε, ο Ίμι σηκωνόταν από τη θέση του, δήθεν για να χαιρετήσει κάποιον γνωστό του και στη διαδρομή πλήρωνε τον λογαριασμό! Ποτέ δεν άφησε κανέναν να πληρώσει, αφού όλους τους θεωρούσε ως προσκεκλημένους του. Μια μέρα, ενώ περπατούσαμε στον δρόμο, σταμάτησε και μου ζήτησε να τον χτυπήσω από εκείνη τη θέση που βρισκόμουν. Κοίταξα γύρω μου τον πολυσύχναστο δρόμο και σκέφτηκα ότι το γεγονός πως ένας νέος άντρας θα επιτίθετο σε έναν ηλικιωμένο κύριο δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο και το πιθανότερο θα ήταν να μου δημιουργήσει προβλήματα και δίστασα. «Χτύπα με!» μου είπε ξανά, πιο έντονα αυτήν τη φορά. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να υπακούσω στον δάσκαλό μου. Έτσι, τον χτύπησα μέσα στη μέση του δρόμου. Ωστόσο, αυτός αμύνθηκε άνετα με το χέρι του, χαμογέλασε και μου είπε: «Είδες; Από αυτήν τη θέση αυτή είναι η καλύτερη άμυνα.» και συνέχισε να περπατάει αμέριμνος.

Πολλά λέγονται για το Κραβ Μαγκά. Εσείς που είστε ο πλέον ειδικός, θα θέλατε να μου πείτε τι είναι;

Ξεκινώντας πρώτα από το τι δεν είναι, θα ήθελα να πω ότι το Κραβ Μαγκά δεν είναι μία ακόμη πολεμική τέχνη. Είναι απλώς ένα σύστημα πρακτικής αυτοάμυνας και τακτικών μάχης, το οποίο εξειδικεύεται στο πώς να αποφεύγονται, να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνώνται όλων των ειδών οι επιθέσεις και η βία. Με αυτήν την έννοια δεν ανταγωνίζεται καμμία από τις υπάρχουσες πολεμικές τέχνες. Tο Κραβ Μαγκά προετοιμάζει τους εκπαιδευόμενους στα αντικείμενα της αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, στις ικανότητες της συμπλοκής και της αναμέτρησης σώμα με σώμα, όπως επίσης και στην ικανότητα να υπερασπίζονται άλλους, με έναν μοναδικό και κατανοητό τρόπο διδασκαλιών. To Kραβ Μαγκά είναι ένα οριζόντιο σύστημα, με μία μοναδική και λογική προσέγγιση. Είναι εύκολο όχι μόνο να το μάθει κάποιος αλλά και να το διατηρήσει και να το εφαρμόσει φυσικά, ενστικτωδώς και πρακτικά, κάτω από συνθήκες έντασης και πίεσης, αφού στηρίζεται στη φυσική κίνηση και αντιδράσεις του ανθρώπου και όχι σε μία τεχνητή κινησιολογία. 

Δηλαδή, το σύστημα εστιάζεται μόνο στην αυτοάμυνα;

Η καρδιά του συστήματος είναι η αυτοάμυνα αλλά το Κραβ Μαγκά είναι πολύ περισσότερα από αυτό -είναι ένας διαφορετικός και πολύ ενδιαφέρων τρόπος ζωής. Αποτελείται από πολύ σημαντικές σωματικές, νοητικές και ψυχικές ικανότητες, οι οποίες βοηθούν τον άνθρωπο να εκπληρώσει τους σκοπούς του. 

Ποια είναι η φιλοσοφία του Κραβ Μαγκά για την αυτοάμυνα;

Όπως είπαμε, «να μπορεί ένας άνθρωπος να πορεύεται εν ειρήνη». Ο ασκούμενος θα πρέπει να είναι ικανός να αναλύει τον κίνδυνο όσο γίνεται πιο άμεσα και να αντιδρά ταχύτατα ώστε να τον αποφεύγει ή αλλιώς να τον αντιμετωπίζει αποτελεσματικά. 

Τι πρέπει κάποιος να έχει κατά νου όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία επικίνδυνη κατάσταση στον δρόμο; 

Θα πρέπει να σκέφτεται ότι είναι ήδη νεκρός και μετά να μην εγκαταλείπει με τίποτε τον αγώνα, αφού από αυτήν την κατάσταση το μέλλον του μόνο καλύτερο μπορεί να γίνει. 

Τι περιλαμβάνεται στην ύλη του Κραβ Μαγκά;

Το Κραβ Μαγκά θα μπορούσε με μία απλή αναλογία να περιγραφεί ως «τροφή για αστροναύτες», με την έννοια ότι είναι απολύτως λειτουργικό, συμπαγές και υπηρετεί τον σκοπό του απλά, χωρίς τίποτε περιττό ή υπερβολικό. Είναι ένα προϊόν το οποίο έχει προέλθει από επιστημονική εργασία, πειράματα, έρευνα και εξέλιξη δεκάδων ετών. Το Κραβ Μαγκά προετοιμάζει τους εκπαιδευόμενους να λειτουργούν σε όλες τις περιστάσεις και τα σενάρια, σε κάθε είδους περιβάλλον μάχης και αναμέτρησης, ενάντια σε έναν ή πολλούς επιτιθέμενους, σύμφωνα με τις ανάγκες, τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν και τις προδιαγραφές της εργασίας τους. Το Κραβ Μαγκά προσφέρει ικανότητα και φέρνει τεχνική, τακτική, φυσική και νοητική ανάπτυξη καθώς και ικανότητα προσαρμογής στην κάθε κατάσταση. Για την εκπλήρωση των ανωτέρω στόχων το Κραβ Μαγκά εκπαιδεύει τους ασκούμενους να χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο μέσον, ξεκινώντας από χτυπήματα κάθε είδους, λαβές, ρίψεις κ.α. και φτάνοντας μέχρι τη χρήση καθημερινών αντικειμένων για αυτοάμυνα, όπως μία τσάντα, ένα στυλό, ξύλα, καρέκλες κ.α. Το Κραβ Μαγκά περιλαμβάνει επίσης ειδικές προσεγγίσεις, τακτικές, αντικείμενα, γυμνάσια και μεθόδους εκπαίδευσης για διαφορετικούς τομείς. Απευθύνεται σε πολίτες όλων των ηλικιών, άντρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, όργανα της τάξης, στρατιωτικό προσωπικό και μονάδες, φύλακες αναμορφωτηρίων και δεσμοφύλακες, αξιωματικούς ασφαλείας, καθώς και σωματοφύλακες, μυστικούς πράκτορες, αντιτρομοκρατικές ομάδες, ιπταμένους, ειδικές ομάδες και ομάδες καταδρομών.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τομείς στους οποίους εξειδικεύεται το Κραβ Μαγκά;

Το Κραβ Μαγκά εξειδικεύεται στους τομείς αυτοάμυνα για πολίτες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, και στην εκπαίδευση Ενόπλων και Ειδικών Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και ειδικών σωματοφυλάκων για την Προστασία Υψηλών Προσώπων (VIP Protection). Ο κάθε τομέας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και, ενώ όλοι βασίζονται στις κοινές αρχές του Κραβ Μαγκά, οι διαφορές μεταξύ τους είναι τεράστιες, αφού οι στόχοι της κάθε κατηγορίας που αναφέραμε παραπάνω είναι εντελώς διαφορετικοί. 

avi_moyal_4.jpg

Μπορείτε να μας επισημάνετε ορισμένες διαφορές μεταξύ της αυτοάμυνας για πολίτες και της αυτοάμυνας για έναν αστυνομικό ή έναν στρατιωτικό; 

Είναι πολύ απλό. Ο πολίτης χρειάζεται απλώς και μόνο να προστατεύει τη ζωή του, ο αστυνομικός πρέπει να προστατεύει τον νόμο, ο στρατιωτικός τη χώρα του, ενώ ο σωματοφύλακας ένα τρίτο πρόσωπο, ο καθένας τους σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και κάτω από τελείως διαφορετικό νομικό καθεστώς. Αν έχουμε κατά νου τις παραπάνω βασικές αρχές, θα καταλάβουμε ότι για τον πολίτη πολλές φορές ο καλύτερος τρόπος αυτοάμυνας είναι απλώς να τρέξει μακριά για να ξεφύγει όταν θα δεχτεί μία επίθεση. Το μόνο που θέλει είναι να πορεύεται εν ειρήνη. Το να νικήσει χωρίς να χρειαστεί να δώσει μάχη είναι ό,τι καλύτερο γι’ αυτόν. Φυσικά, δεν είναι πάντα δυνατόν για τον πολίτη να φεύγει, οπότε τον διδάσκουμε αυτοάμυνα για καταστάσεις τις οποίες είναι πιθανόν να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει, όπως αρπαγές, κεφαλοκλειδώματα, γροθιές, λακτίσματα, σπρωξίματα, απειλές από μαχαίρι, συμπλοκή στο έδαφος κ.α. Από την άλλη, το καθήκον του αστυνομικού δεν του επιτρέπει απλώς να φύγει, όπως ένας πολίτης, και η αυτοάμυνα γι’ αυτόν είναι ένα εργαλείο το οποίο θα τον βοηθήσει να κάνει τη δουλειά του καλύτερα. Είναι όπως το ραβδί ή το όπλο του αλλά σαφώς πολύ πιο αποτελεσματικό. Ελαττώνει την ανάγκη του αστυνομικού να χρησιμοποιεί το όπλο του, άρα τον κάνει να το χρησιμοποιεί πιο σοφά. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του είναι διαφορετικά από αυτά ενός πολίτη, γι’ αυτό τον διδάσκουμε πώς να σταματάει, να ελέγχει και να συλλαμβάνει. Ο στόχος του αστυνομικού είναι πρώτον να διασφαλίζει την τάξη και την ηρεμία και δεύτερον να είναι ασφαλής, όπως κάθε άλλος άνθρωπος, ώστε να είναι σε θέση να προστατεύει τον νόμο. Ο στρατιωτικός, τώρα, χρειάζεται επίσης να προστατεύει τη ζωή του, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολύ πιο επικίνδυνα, ειδικά αν επιχειρεί σε εμπόλεμη ζώνη, οπότε συχνά είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί το όπλο του. Με βάση την εμπειρία που έχουμε από τον Ισραηλινό στρατό, σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετό να χρησιμοποιεί το όπλο του απλώς σαν ραβδί αλλά, δυστυχώς, πολλές φορές θα χρειαστεί και να πυροβολήσει με αυτό. Το όπλο που η κυβέρνηση δίνει στους στρατιώτες της προκειμένου να προστατεύουν τη χώρα, εμείς τους διδάσκουμε πώς να το χρησιμοποιούν αλλά χρησιμοποιώντας τις αρχές του Κραβ Μαγκά. 

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Κραβ Μαγκά είναι μόνο για τις ειδικές δυνάμεις και όχι για απλούς πολίτες. Τι γνώμη έχετε γι’ αυτό;

Όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο ίσως να γνωρίζουν μόνο αυτόν τον τομέα του Κραβ Μαγκά ή πιθανόν και να μη γνωρίζουν απολύτως τίποτε και απλώς να θέλουν να εντυπωσιάζουν τους αδαείς. Η αυτοάμυνα, δηλαδή, είναι προνόμιο μόνο των ειδικών δυνάμεων; Οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν είναι πιθανόν να βρεθούν σε συνθήκες που να τους χρειαστεί να υπερασπίσουν τη ζωή τους; Και τι θα κάνουν τότε; Αναλόγως, λοιπόν, με το ποιος είναι κάποιος, θα πρέπει να κατέχει και τις αντίστοιχες τεχνικές. Παραδείγματος χάριν, ας πάρουμε την περίπτωση ενός κεφαλοκλειδώματος. Αν ένα παιδί υποστεί ένα κεφαλοκλείδωμα από έναν φίλο του, θα χρησιμοποιήσει μία απαλή και άοπλη, φυσικά, τεχνική για να απελευθερωθεί, ενώ ένας άνδρας των ειδικών δυνάμεων θα χρησιμοποιήσει την ίδια ίσως ή παρόμοια τεχνική, αλλά πολύ πιο δυναμικά και επιθετικά και θα ολοκληρώσει ελέγχοντας τον χώρο με το πιστόλι ή το αυτόματό του προτεταμένο. Όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος, οι βασικές αρχές της τεχνικής είναι ίδιες, αλλά ο τρόπος εφαρμογής τους είναι εντελώς διαφορετικός. 

Τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα συνεχώς αυξάνει και αλλάζει μορφές, ενώ στην κοινωνία είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι ανεκπαίδευτη και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πραγματικότητα. Από όσα γνωρίζω, η IKMF συνεργάζεται και εκπαιδεύει πολλές αστυνομίες και Ειδικές Δυνάμεις ανά τον κόσμο. Υπάρχει η δυνατότητα να αναλάβει η IKMF την εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας, αν φυσικά κάτι τέτοιο της ζητηθεί;

Φυσικά! Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά για την οποία, όπως κι εσείς είπατε, μας εμπιστεύονται πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο. Μπορούμε, λοιπόν, να μεταδώσουμε στην Ελληνική Αστυνομία την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει διδάσκοντας εκατοντάδες διαφορετικά ειδικά σώματα αλλά και αντιμετωπίζοντας καθημερινά στην ίδια μας τη χώρα τη βία και τον τρόμο εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, μπορούμε να μοιραστούμε με τους αστυνομικούς σας μοναδικές τεχνικές κατανόησης του ανθρώπινου όντος, αφού, όπως πιστεύουμε, το πιο σημαντικό κομμάτι της αυτοάμυνας είναι ο ψυχολογικός και νοητικός έλεγχος και όχι οι δυναμικές τεχνικές. Είμαστε ένα ανοιχτό και ευέλικτο σύστημα αυτοάμυνας το οποίο ελέγχεται στο πέρασμα των χρόνων από πολλά και διαφορετικά σώματα Ειδικών Δυνάμεων και έχουμε επιλεγεί παγκοσμίως ως το καλύτερο σύστημα αυτοάμυνας για την αστυνομία. Η βασική μας ιδέα είναι ότι «αν το μόνο όπλο που έχεις είναι ένα σφυρί, τότε κάθε πρόβλημα για σένα είναι ένα καρφί». Ο αστυνομικός αντιμετωπίζει καθημερινά πάρα πολλά και διαφορετικής φύσεως προβλήματα -από μία ηλικιωμένη γυναίκα που ουρλιάζει εώς μια σκηνή άγριων συμπλοκών και σκοτωμών. Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι εφοδιασμένος με το κατάλληλο «όπλο» για την κάθε περίσταση. 

Αν υποθέσουμε ότι δεχτείτε κάποια πρόταση για την εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας ή των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού, τι μπορείτε να τους διδάξετε;

Μπορούμε να προσφέρουμε μαθήματα βασικής αυτοάμυνας, ώστε ο αστυνομικός να μπορεί να προστατεύει, το όπλο του, τον εαυτό του, τον συνεργάτη του, τον πολίτη και, φυσικά, τον νόμο. Για κάθε σώμα, έχουμε την τεχνογνωσία και τους εξειδικευμένους εκπαιδευτές ώστε να οικοδομήσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, αφού πρώτα ερευνήσουμε τις ανάγκες του. Διδάσκουμε τις Ειδικές Δυνάμεις πώς να γίνουν επιθετικές, ώστε να μπορούν να επιχειρούν σε πολύ επικίνδυνα πεδία μαχών. Επίσης, τους διδάσκουμε πώς να συλλαμβάνουν επικίνδυνους εγκληματίες, να διασώζουν ομήρους με ειδικές τεχνικές, να παίρνουν από τα χέρια ενός κακοποιού μία χειροβομβίδα η οποία έχει απασφαλιστεί κ.α. Σε αυτά τα προγράμματα, θέλησή μας είναι να εκπαιδεύουμε τους συμμετέχοντες ώστε να εκτελούν το καθήκον τους με τη χρήση άμεσης αλλά και λογικής βίας, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν το νομικό καθεστώς της χώρας στην οποία επιχειρούν και τους κανονισμούς του σώματος στο οποίο ανήκουν. Και όλα αυτά, επαναλαμβάνω, με την εμπειρία της Ισραηλινής αστυνομίας και τη γνώση που έχουμε αποκομίσει από διάφορες αστυνομίες και Ειδικά Σώματα όλου του κόσμου τα οποία εκπαιδεύουμε. 

avi_moyal_6.jpg

Η IKMF εξειδικεύεται επίσης στην προστασία υψηλών προσώπων. Τι ακριβώς προσφέρετε σε αυτόν τον τομέα;

Το πρόβλημα της προστασίας των κρατικών αξιωματούχων, των στελεχών επιχειρήσεων ή άλλων προσωπικοτήτων χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται. Kαθώς το έγκλημα και οι εκπρόσωποί του εξελίσσονται διαρκώς, περισσότερο από ποτέ, στρέφονται εναντίον επιχειρηματιών, πολιτικών, ηθοποιών, εταιρειών, στελεχών και άλλων πολύ σημαντικών προσώπων. Ο σκοπός των εγκληματιών είναι να πάρουν λύτρα, να αλλάξουν την πολιτική ισορροπία, να κλέψουν, να αποκτήσουν δημοσιότητα, να πάρουν εκδίκηση κ.α., και οι πράξεις τους μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή τον θάνατο του VIP. Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, αυξάνει και τις απαιτήσεις για σωματοφύλακες υψηλής εκπαίδευσης, σωματικής, νοητικής, ψυχικής και τεχνολογικής, οι οποίοι να μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς αυτές τις απειλές. Οι ευκαιρίες εργασίας για τους ειδικά εκπαιδευμένους σωματοφύλακες, λοιπόν, είναι καλύτερες από ποτέ. Από την πλευρά μας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια διδάσκουμε παγκοσμίως το φημισμένο VIP Protection Course της IKMF και είμαστε απολύτως συνειδητοί για τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις αυτής της αποστολής. Το κράτος του Ισραήλ και οι πολίτες του είναι δυστυχώς υποχρεωμένο, από την ίδρυσή του, να αντιμετωπίζει πολλά και διαφορετικά προβλήματα ασφαλείας. Ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος έχουμε αναγκαστεί να επινοήσουμε και να εξελίξουμε σε αφάνταστο βαθμό μοναδικές ιδέες, τεχνικές, μεθόδους, οδηγίες και εξοπλισμό ασφαλείας. Με αυτήν τη γνώση και την εμπειρία μπορούμε να καταστήσουμε τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που μας εμπιστεύονται την εκπαίδευσή τους ικανούς να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις πολλές και διαφορετικές δύσκολες καταστάσεις, με τις οποίες είναι πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι κατά το έργο της φύλαξης του VIP τους. 

Σε τι διαφέρει το Κραβ Μαγκά από τις Ανατολικές πολεμικές τέχνες;

Όπως είπα και πριν, το Κραβ Μαγκά δεν είναι καν πολεμική τέχνη. Είναι ένα ανοιχτό σύστημα τακτικών συμπλοκής, ευέλικτο και συνεχώς προσαρμοζόμενο στις σύγχρονες συνθήκες, το οποίο αντιμετωπίζει σύγχρονες απειλές και πραγματικότητες, οι οποίες δεν υπήρχαν σε παλαιότερες εποχές, όπως, παραδείγματος χάριν, την ομηρεία ενός προσώπου υπό την απειλή ενός αυτόματου πυροβόλου όπλου. Είναι πολύ σημαντικό ότι στο σύστημά μας δεν κρινόμαστε από το αν εκτελούμε τις τεχνικές όπως ακριβώς τις έκανε ο δάσκαλός μας αλλά από το αν ακολουθούμε τις αρχές, ανεβάζοντας τις ικανότητές μας εκεί όπου η εμπειρία συναντάει την επιστήμη. 

Υπάρχουν ομοιότητες με τις Ανατολικές πολεμικές τέχνες;

Όλοι έχουμε το ίδιο σώμα, άρα οι αρθρώσεις και οι μυς μας κάνουν τις ίδιες κινήσεις προκειμένου να αμυνθούμε ή να επιτεθούμε. 

Ας μιλήσουμε λίγο και για την IKMF. Ποιος την ίδρυσε, πότε και πώς; 

Η ανάγκη ωύπαρξης της IKMF (International Krav Maga Federation) έγινε σαφής στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το Κραβ Μαγκά (ΚΜ) εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα του Ισραήλ. Εκείνη την περίοδο, η τότε Ένωση Κραβ Μαγκά ήταν χωρισμένη και αντιμετώπιζε λειτουργικά προβλήματα, εξαιτίας των διχογνωμιών που υπήρχαν στους κόλπους των υψηλόβαθμων εκπαιδευτών της. Τότε, ο Ίμι, ο ιδρυτής του συστήματος, ζήτησε από τον Εγιάλ Γιανίλοβ, τον στενότερο βοηθό του και συντονιστή όλων των εκπαιδευτών τότε, να συνεργαστεί μαζί του για την ίδρυση μιας νέας, διεθνούς ομοσπονδίας Κραβ Μαγκά. Η ίδρυση αυτή πραγματοποιήθηκε το 1995, μετά τη διάλυση του αρχικής Ένωσης. Με τη συναίνεση και την υποστήριξη του Ίμι, η IKMF ιδρύθηκε στις αρχές του 1996 από τους Εγιάλ Γιανίλοβ, Γκάμπι Νοά, Άβι Μογιάλ, Έλι Μπεν Αμί και άλλους διαπρεπείς εκπαιδευτές. Όλοι τους κατείχαν βεβαιώσεις των επιπέδων Expert και Μάστερ, εγκεκριμένες από την IKMF, τη νέα οργάνωση, με την εξουσιοδότηση του Ίμι. Η διδακτέα ύλη της IKMF συντάχθηκε από τον Εγιάλ, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος για τη σύγχρονη διδακτέα ύλη του συστήματος του Κραβ Μαγκά επί 10 έτη, όντας πρόεδρος της επαγγελματικής επιτροπής. Ο Ίμι χορήγησε τη συναίνεσή του για τη νέα διδακτέα ύλη όταν ιδρύθηκε η IKMF αλλά και το 1997, όταν έγιναν περαιτέρω αλλαγές. Έκτοτε, η IKMF είναι η μεγαλύτερη και πιο επαγγελματική οργάνωση του Κραβ Μαγκά παγκοσμίως. 

Πώς λειτουργεί η IKMF και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Γενικά, σε κάθε χώρα στην οποία λειτουργεί παράρτημα της IKMF, υπάρχουν εκπαιδευτές, κάτοχοι διαφόρων επιπέδων, οι οποίοι συνεργάζονται με έναν συντονιστή ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του τοπικού παραρτήματος. Η IKMF εκπαιδεύει απλούς πολίτες (με ή χωρίς προϋπηρεσία στις πολεμικές τέχνες), αστυνομικούς και στρατιωτικούς, καθώς και άτομα που εργάζονται ή ενδιαφέρονται να εργαστούν στη Φύλαξη Υψηλών Προσώπων (VIP) ή σε ομάδες ασφαλείας. Όλες οι ανωτέρω κατηγορίες ατόμων μπορούν να εκπαιδευθούν ως μαθητές αλλά και ως εκπαιδευτές, αν το επιθυμούν, και γίνονται δεκτοί στο σύστημα απονομής βαθμών της IKMF. Σήμερα, η IKMF έχει παραρτήματα στο Ισραήλ, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού (όπως η Πολωνία, η Ρωσία και η Ουγγαρία), στην Αυστραλία, στη Βόρειο Αμερική, στη νοτιοανατολική Ασία και στην Άπω Ανατολή. Ο βασικός στόχος της είναι να διαδώσει το σύστημα, ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να πορεύεται εν ειρήνη. 

Υπάρχουν άλλες σημαντικές Ομοσπονδίες Κραβ Μαγκά στο Ισραήλ ή στον κόσμο; Αν ναι, μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για την καθεμία τους;

Εκτός από την IKMF, η οποία όπως είπαμε είναι η ομοσπονδία που ίδρυσε ο ίδιος ο Ίμι, από τους μαθητές του γεννήθηκαν δύο ακόμη ομοσπονδίες, οι οποίες, όμως, βασικά εργάζονται εντός των συνόρων του Ισραήλ. Η μία ιδρύθηκε από τον Χαΐμ Ζουτ και εδρεύει στο βόρειο Ισραήλ, ενώ ή άλλη από τον Ελί Αβιγκζάς και βρίσκεται στο κεντρικό Ισραήλ. Έξω από τα σύνορα του Ισραήλ, εκτός από την IKMF υπάρχει επίσης το παράρτημα των ΗΠΑ, που ιδρύθηκε από εμάς πριν από 20 έτη, το οποίο σήμερα διοικείται από τον Ντάρεν Λεβίν. 

Γιατί κάποιος που θέλει να μάθει Κραβ Μαγκά να ακολουθήσει την IKMF και όχι κάποια από τις άλλες Ομοσπονδίες;

Αν κάποιος θέλει να μάθει το καλύτερο, θα πρέπει να ακολουθήσει την πηγή. Να μαθητεύσει κοντά στους καλύτερους και πιο υψηλόβαθμους εκπαιδευτές, σε αυτούς που συνεχώς εργάζονται ακούραστα προκειμένου να εξελίξουν το σύστημα. Αυτό ισχύει σε όλα τα πράγματα, όχι μόνο στο Κραβ Μαγκά. Ο σοβαρός ενδιαφερόμενος θα πρέπει να φροντίσει να μάθει απευθείας από την οργάνωση που ίδρυσε ο ίδιος ο Ίμι, από εκεί που μαθαίνουν οι Ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις και όχι από κάποια αντίγραφα. Δείτε την εξάπλωση της IKMF σε όλον τον κόσμο και συγκρίνετέ την με την ανυπαρξία οποιουδήποτε άλλου και θα καταλάβετε καλύτερα γιατί πρέπει κάποιος να βρίσκεται εδώ. 

avi_moyal_5.jpg

Η IKMF έχει μία μέθοδο να βγάζει εκπαιδευτές για πολίτες μετά από 180 ώρες διδασκαλίας, προκειμένου να διαδώσει το σύστημα σε όλον τον κόσμο. Αλλά κάποιοι αντιτείνουν ότι αυτές οι ώρες δεν είναι αρκετές και ότι αυτό που κάνει η IKMF είναι απλώς εμπόριο διπλωμάτων. Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό;

Θα μπορούσα να πω απλώς, «δείτε τους μαθητές των εκπαιδευτών μας και μετά μιλήστε». Για χάρη των αναγνωστών σας, ωστόσο, θα εξηγήσω λίγα πράγματα παραπάνω. 180 ώρες μεταφράζονται σε 3 ώρες εβδομαδιαίως, το οποίο μας δίνει 60 εβδομάδες, άρα περίπου ενάμιση χρόνο άσκησης. Αν το σκεφτείτε, δεν είναι και λίγο για ένα πρακτικό σύστημα αυτοάμυνας. Ωστόσο, υπάρχουν πέντε θέματα τα οποία δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους όσοι εκφράζουν την ανωτέρω άποψη: Πρώτον, ενάμισης χρόνος σε μια απλή σχολή Κραβ Μαγκά επ’ ουδενί δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Σχολή εκπαιδευτών όπου γίνεται εντατική, ενδελεχής και επίπονη άσκηση και παρέχεται υψηλής ποιότητας διδασκαλία, με τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα και τους καλύτερους εκπαιδευτές στον κόσμο. Άρα, οι 180 ώρες της Σχολής εκπαιδευτών είναι πρακτικά πολύ περισσότερες από τις 180 ώρες σε μία απλή σχολή. Δεύτερον, στη Σχολή εκπαιδευτών συνήθως γίνονται δεκτά άτομα που ήδη έχουν εμπειρία στις πολεμικές τέχνες και δεν χρειάζεται να μάθουν από την αρχή πώς να ρίχνουν μία γροθιά ή να δίνουν ένα λάκτισμα. Τους διδάσκουμε κυρίως το πώς να διδάσκουν, πώς να εκτελούν τις τεχνικές αλλά και τη φιλοσοφία της αυτοάμυνας. Τρίτον, είναι πολύ σημαντικό το ότι στο τέλος κάθε Σχολής υπάρχουν εξετάσεις. Αν κάποιος δεν είναι καλός κόβεται, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να παρακολουθήσει την επόμενη Σχολή εντελώς δωρεάν, προκειμένου να αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις και ικανότητα. Τέταρτον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι απόφοιτοι των Σχολών μας όταν βγαίνουν από τη Σχολή αποκτούν μεν το δικαίωμα να διδάσκουν αλλά έχοντας απλώς έναν χαμηλό βαθμό (συνήθως G1). Δεν ισχυρίζεται δηλαδή κάποιος ψευδώς και εξαπατώντας τον κόσμο, ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ολοκληρωμένοι πάνω στην αυτοάμυνα. Χρειάζεται λοιπόν να συνεχίσουν να προπονούνται και να μαθαίνουν και, πιστεύω ότι, θα γνωρίζετε καλά πως ο καλύτερος τρόπος να μάθει κάποιος μία οποιαδήποτε τέχνη είναι να αρχίσει να τη διδάσκει σε αρχάριους. Τελικά, ο εκπαιδευτής μας χρειάζεται επιπλέον περίπου τέσσερα χρόνια σοβαρής εργασίας και άσκησης για να πάρει το επίπεδο Expert, το οποίο πλέον θεωρείται και είναι ένας αληθινά υψηλός βαθμός. Μόνον τότε μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένος στο Κραβ Μαγκά, αν και πάλι έχει ακόμη πολλά να μάθει. Πέμπτον, και ολοκληρώνω με αυτό, αν κάποιος μετά τη Σχολή δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και σταματήσει να προπονείται και να εξελίσσεται, τότε του αφαιρείται το δίπλωμα, το οποίο ισχύει κάθε φορά μόνο για ένα έτος και ανανεώνεται συνεχώς, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε ότι μόνο οι πραγματικά σοβαροί θα συνεχίσουν. 

Μπορούν άτομα με επίπεδα G να διδάσκουν σωστά και σοβαρά; 

Φυσικά και μπορούν, λαμβάνοντας φυσικά υπ’ όψιν όλα όσα σας είπα παραπάνω. Η υποδομή και οι γνώσεις που τους παρέχει η Σχολή εκπαιδευτών είναι αρκετά. Εξ άλλου, σε κάθε σχολή προσέρχονται πολλοί καλοί μαθητές οι οποίοι θα αναγκάσουν τους εκπαιδευτές μας να αποδείξουν αν είναι αληθινά ικανοί ή όχι. Όπως λέω συνεχώς, μπορεί κάποιος να λέει χιλιάδες λέξεις αλλά η πράξη αποδεικνύει ποιος πραγματικά είναι.

Υπάρχουν σε όλον τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα άνθρωποι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι εκπαιδευτές Κραβ Μαγκά και μάλιστα επιπέδου Μάστερ. Τι αλήθεια είναι ένας εκπαιδευτής επιπέδου Μάστερ; Πόσοι αυθεντικοί εκπαιδευτές υπάρχουν στον κόσμο σήμερα με αληθινό επίπεδο Μάστερ; 

(Γελάει) Τα επίπεδα του Κραβ Μαγκά χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: Πέντε επίπεδα Practitioner (P1-P5), πέντε Graduate (G1-G5), πέντε Expert (E1-E5) και τρία Μάστερ (M1-M3). Τα επίπεδα αυτά μπορεί να τα απονείμει μόνο μία σοβαρή οργάνωση και όχι ο κάθε τυχάρπαστος. Ειδικά τα επίπεδα Μάστερ τα απένειμε ο ίδιος ο Ίμι πριν πεθάνει. Τα μοναδικά άτομα, λοιπόν, που κατέχουν βαθμό επιπέδου Μάστερ στον κόσμο είναι οι τέσσερις διευθυντές της IKMF, δηλαδή ο Εγιάλ Γιανίλοβ, ο Γκάμπι Νοά, ο Έλι Μπεν Αμί και εγώ. Αν κάποιος άλλος ισχυρίζεται ότι είναι Μάστερ, θα έπρεπε να έχει πάρει το αντίστοιχο πτυχίο από τους προϋπάρχοντες Μάστερ, έτσι δεν είναι; Να είστε βέβαιοι ότι δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο (γελάει). Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς παραμύθια για ευκολόπιστους. 

Πώς μπορεί ένας ενδιαφερόμενος να ξεχωρίσει έναν αληθινό εκπαιδευτή από κάποιον που απλώς ισχυρίζεται ότι είναι εκπαιδευτής και μάλιστα επιπέδου... Μάστερ;

Μα αυτό είναι πολύ εύκολο! Ωστόσο, για τους... Μάστερ είπαμε. Ας πούμε τώρα και για όσους ισχυρίζονται ότι είναι απλώς εκπαιδευτές. Το Κραβ Μαγκά είναι ένα πολύ νεαρό σύστημα αυτοάμυνας και δημιουργήθηκε από έναν και μόνο άνθρωπο, τον Ίμι. Όλοι συμφωνούν σε αυτό. Όπως γνωρίζετε, όλες οι πολεμικές τέχνες έχουν το γενεαλογικό τους δένδρο, το οποίο έχει στην κορυφή του τον Ιδρυτή, στη συνέχεια τους προσωπικούς του μαθητές και μετά τους μαθητές των μαθητών κοκ. Άρα, οι προσωπικοί μαθητές του Ίμι θα πρέπει να βρίσκονται αμέσως κάτω από τον Ίμι, ως εκπαιδευτές πρώτης γενεάς. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθούν οι μαθητές τους και πάει λέγοντας. Αν λοιπόν θέλετε να ερευνήσετε τους ισχυρισμούς του καθένα που λέει ότι είναι εκπαιδευτής, αρκεί να τον ρωτήσετε από ποιον έμαθε (πότε, πού και για πόσο χρόνο), σε ποια οργάνωση ανήκει και τον αναγνωρίζει επισήμως σήμερα, ποιος του έδωσε το δίπλωμα και μετά να ελέγξετε το πώς αυτός ο άνθρωπος συνδέεται με το γενεαλογικό δένδρο του Κραβ Μαγκά. Αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο, όπως παραδείγματος χάριν πιθανόν να είναι για κάποιο στυλ Κουνγκ Φου που έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πριν. Μην ξεχνάτε ότι ο Ίμι ζούσε μέχρι και πριν από 11 χρόνια, άρα το γενεαλογικό μας δένδρο δεν είναι τόσο μεγάλο και αχανές που να μην μπορεί να βρει κάποιος άκρη. Φυσικά, μην ξεχάσετε να ζητήσετε και αποδείξεις για τα όσα σας πουν, όπως διπλώματα, αναφορές του ονόματος του «εκπαιδευτή» ή των δασκάλων του σε διεθνή και έγκυρα σάιτ κ.α. Μην αρκεστείτε στα βαρύγδουπα λόγια που θα ακούσετε. 

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν συμπαθούν το Κραβ Μαγκά επειδή δεν συμφωνούν με την Ισραηλινή πολιτική για την Παλαιστίνη. Επίσης, οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι όσοι εμπλέκονται με το Κραβ Μαγκά είναι επίσης αναμεμιγμένοι με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και, ως εκ τούτου, φοβούνται να ασχοληθούν με αυτό. Τι θα θέλατε να απαντήσετε σε αυτό;

Έχω να πω ότι η IKMF είναι ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αποκλειστικό σκοπό τη διάδοση του Κραβ Μαγκά και ότι διδάσκουμε αυτοάμυνα και τακτικές συμπλοκής σώμα με σώμα ελεύθερα σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας ή θρησκείας. Συνεργαζόμαστε, δε, με πάρα πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο, και όχι μόνο με την Ισραηλινή, δίνοντας τις γνώσεις μας σε όποιον μας τις ζητήσει ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να πορεύεται εν ειρήνη. Κάποιος μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις προσωπικές πολιτικές, φιλοσοφικές, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις μας αλλά αυτό δεν έχει απολύτως τίποτε να κάνει με την επαγγελματική διδασκαλία του Κραβ Μαγκά. Το Κραβ Μαγκά είναι πραγματικά ένα πολύ αποτελεσματικό και εύκολο στην εκμάθησή του σύστημα αυτοάμυνας και σε τελική ανάλυση αυτό είναι το σημαντικό για τον μαθητή και όχι η όποια πολιτική της Ισραηλινής κυβέρνησης, με την οποία φυσικά δεν έχουμε καμμία απολύτως σχέση. Πιστεύετε ότι όσοι κάνουν Καράτε, Τζούντο, Τάε Κβον Ντο, Κουνγκ Φου ή Τάι Τσι σκέφτονται ή υποστηρίζουν την Ιαπωνική, την Κορεατική ή την Κινεζική πολιτική; Γιατί κανείς δεν αναφέρεται σε αυτούς τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο; Ακριβώς το ίδιο περιμένω να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και το Κραβ Μαγκά και όχι χρησιμοποιώντας άλλα μέτρα και σταθμά, προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες. 

avi_moyal_1.jpg

Έρχεστε για τέσσερα χρόνια, σχεδόν κάθε μήνα, στην Ελλάδα. Ποια είναι η γνώμη σας για την ανάπτυξη του Κραβ Μαγκά στη χώρα μας; 

Η διάδοση του Κραβ Μαγκά στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές που έχω δει. Η ανάπτυξή του είναι φανταστική και η ζεστασιά μαζί με τη φιλοξενία των ανθρώπων εδώ κάνουν την Ελλάδα τη χώρα που προτιμώ περισσότερο από όλες όσες πηγαίνω για σεμινάρια. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια το Κραβ Μαγκά θα έχει εξαπλωθεί σε κάθε πόλη και σε κάθε Ειδικό Σώμα που σέβεται τον εαυτό του.

Το παρόν δημοσιεύθηκε στο τεύχος 97 του περιοδικού «Μονοπάτι για τις Πολεμικές Τέχνες»

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αρκεί να αναφέρεται η πηγή.