ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

dynamhthelisisPSYX

Μπήκαμε στον τέταρτο μήνα αναστολής της λειτουργίας των σχολών μας, των δεύτερων σπιτιών μας, ο οποίος ήρθε να συνοδέψει τους τρεις της πρώτης καραντίνας. Κι αν στα μάτια ενός μαθητή είναι δύσκολο, φανταστείτε πώς είναι στα μάτια ενός εκπαιδευτή. Διότι, είναι αυτός που δεν έχει το δικαίωμα να πέσει, είναι αυτός που πρέπει να στηρίξει τους μαθητές του, τα παιδιά του.

Μην γελιόμαστε, οι αντοχές μας δεν είναι πλέον ίδιες. Κουραστήκαμε. Φτάνουμε σιγά-σιγά στα όριά μας, όπως στο τελευταίο κομμάτι μίας εξέτασης, όταν η κούραση αρχίζει να σε καταβάλλει. Δεν σκέφτεσαι το ίδιο καθαρά. Δεν έχεις τα ίδια αντανακλαστικά. Ξέρεις, όμως, ότι δεν μπορείς να σταματήσεις, διότι δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να αποτύχει. Δεν θα χάσεις την οποιαδήποτε μάχη χωρίς να παλέψεις.

Αυτό μαθαίνει κάποιος από την πρώτη μέρα που πατάει το πόδι του σε μια σχολή Κραβ Μαγκά. Αυτό είναι το δώρο που σου δίνει το Κραβ Μαγκά. Δεν θα είσαι ποτέ ο ίδιος με πριν. Θα μάθεις να αντέχεις κάθε χτύπημα. Θα μάθεις να σηκώνεσαι όταν πέφτεις. Θα μάθεις να σκέφτεσαι απλά. Να αξιολογείς, να ιεραρχείς και να δρας. Να είσαι η ασπίδα αυτών που αγαπάς. Και ξανά να σκέφτεσαι...

Και η εξέταση συνεχίζεται. Επιθέσεις που σε πνίγουν. Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Πολλαπλοί επιτιθέμενοι. Αντίδρασε, μην τα παρατάς. Σκάναρε αν υπάρχει άλλος. Να είσαι έτοιμος για το χειρότερο και για το καλύτερο.

Δεν είναι το ίδιο, όλοι μας το γνωρίζουμε. Είναι, όμως, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Είμαστε σε μια περίοδο που δεν προσπαθούμε να ζήσουμε, αλλά να επιβιώσουμε. Και προπονούμαστε πολύ καλά στο πώς να επιβιώνουμε. Απλά τώρα είναι η ευκαιρία να το αποδείξουμε στην πραγματικότητα.

Μιλώντας εκ πείρας και γνωρίζοντας πως δεν είμαι ο μόνος που το βιώνει αυτό, είναι μεγάλη η δύναμη της στήριξης μίας οικογένειας για την επιβίωση. Δενόμαστε μεταξύ μας, διότι όλοι έχουμε ένα κοινό. Είμαστε μαχητές και κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Στηρίξτε ο ένας τον άλλον.

Οι μαθητές μας είναι ο λόγος που το κάνουμε αυτό κι εμείς είμαστε ο λόγος (και η λογική) γι’ αυτούς.

Καμία εξέταση δεν είναι εύκολη. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να έχουμε προετοιμαστεί νωρίς και να τα δώσουμε όλα.

Γιώργος Βουδούρης

Εκπαιδευτής IKMF