Πώς να ξεχωρίσεις το αυθεντικό Κραβ Μαγκά από τις απομιμήσεις

Ας το παραδεχτούμε. Όσο το Κραβ Μαγκά αναπτύσσεται σε δημοτικότητα και οι άνθρωποι συνδέουν το όνομά του με ρεαλιστικές, πρακτικές τεχνικές αυτοάμυνας, ένας αυξανόμενος αριθμός ασυνείδητων ατόμων και σχολείων εμφανίζονται κυριολεκτικά εν μία νυκτί, προσφέροντας "αληθινή Ισραηλίτικη αυτοάμυνα - Κραβ Μαγκά".

Το γεγονός αυτό επιφέρει ιδιαίτερη σύγχυση στους ασκούμενους αλλά και στους επαγγελματίες full time εκπαιδευτές Κραβ Μαγκά. Δάσκαλοι μαχητικών αθλημάτων ή πολεμικών τεχνών ξαφνικά αποκαλούν τους εαυτούς τους εκπαιδευτές Κραβ Μαγκά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν προσπαθούν μόνο να κερδίσουν χρήματα αξιοποιώντας το όνομα του συστήματος, αλλά βάζουν και τους μαθητές τους σε κίνδυνο διδάσκοντας δικές τους τεχνικές, μη δοκιμασμένες σε αληθινές συνθήκες, τις οποίες εάν προσπαθήσει κανείς ποτέ να εφαρμόσει σε μια πραγματική κατάσταση πιθανόν θα σκοτωθεί. Οπότε, έρχεται το κρίσιμο ερώτημα. Πώς μπορεί κανείς να αντιληφθεί ποιος του προσφέρει πραγματική εκπαίδευση στο Κραβ Μαγκά και ποιος όχι; Να λοιπόν μερικές προτάσεις που πιστεύουμε θα βοηθήσουν όσους προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο:

1) Όπως και με οτιδήποτε άλλο στο οποίο θα επενδύσετε το χρόνο σας, χρήματα και ενέργεια, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε από τον εκπαιδευτή να σας γνωστοποιήσει το υπόβαθρό του, τα προσόντα του, και φυσικά μη διστάσετε να ζητήσετε να δείτε τα διπλώματά του ιδίοις όμμασιν. Εάν ο εκπαιδευτής προσβληθεί από αυτή σας την απαίτηση, μάλλον είναι καλύτερα να φύγετε. Βεβαιωθείτε ότι ο εκπαιδευτής είναι πιστοποιημένος από μια γνήσια οργάνωση Κραβ Μαγκά με σαφείς δεσμούς με το Ισραήλ αλλά και άμεση καταγωγή από τον ιδρυτή του Κραβ Μαγκά, Imi Lichtenfeld.

2) Ρωτήστε τον εκπαιδευτή ποιο είναι το επίπεδό του, αν ο ίδιος εξακολουθεί να προπονείται, και με ποιους εκπαιδευτές το κάνει (οι πιο υψηλόβαθμοι εκπαιδευτές του κόσμου -επιπέδου Μάστερ, δηλαδή οι πιο προχωρημένοι μαθητές του Imi- είναι πολύ λίγοι). Σε γενικές γραμμές, όταν ένας εκπαιδευτής κόβει κάθε δεσμό με το Ισραήλ το επίπεδό του μειώνεται από την έλλειψη εποπτείας και περαιτέρω κατάρτισης υψηλού επιπέδου. Δεν είναι δε σπάνιο να αρχίσει να σκέφτεται ότι μπορεί να κάνει το Κραβ Μαγκά "καλύτερο" και να αλλάξει το σύστημα μέχρι το σημείο που δεν είναι πλέον Κραβ Μαγκά. Δεδομένου ότι πλέον οι νέες οργανώσεις Κραβ Μαγκά που δημιουργούνται κάθε χρόνο είναι πάρα πολλές, κάντε την έρευνά σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε να κάνετε με μια καλά εδραιωμένη και αυθεντική ομοσπονδία.

Η International Krav Maga Federation αποτελεί την πιο παλιά και έμπειρη διεθνή ομοσπονδία Κραβ Μαγκά στον κόσμο. Δημιουργήθηκε με τις ευλογίες και τη συγκατάθεση του Imi, από τους μοναδικούς τέσσερις μαθητές του που κατέχουν σήμερα το επίπεδο Μάστερ, ο ένας εκ των οποίων, ο Άβι Μογιάλ, είναι αυτή τη στιγμή και πρόεδρός της.


Αλέξανδρος Χρυσοβέργης
Streetwise Κραβ Μαγκά
www.streetwise.gr