Fight for a better world

«Ο καθένας μας ξεχωριστά είναι μια σταγόνα, αλλά όλοι μαζί, είμαστε ένας ωκεανός», RYUNOSUKE SATORO

Είναι αλήθεια ότι στην εποχή μας κυριαρχεί το “εγώ” κι όχι το “εμείς”. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν στη ζούγκλα της καθημερινότητας διαλέγοντας τον ατομικό δρόμο. Άραγε υπάρχει άλλος δρόμος;  Άραγε μπορεί αυτός ο ατομικισμός να λύσει τα βασικά μας προβλήματα;

Η παρακάτω ιστορία ίσως μας βοηθήσει να απαντήσουμε σ΄αυτό το ερώτημα.

Ήταν κάποτε ένας αγρότης που καλλιεργούσε εξαιρετικής ποιότητας καλαμπόκι. Κάθε χρόνο κέρδιζε το πρώτο βραβείο για το καλύτερο καλαμπόκι. Μια χρονιά ένας δημοσιογράφος  του πήρε συνέντευξη και έμαθε κάτι πολύ ενδιαφέρον για τον τρόπο που καλλιεργούσε. Ο δημοσιογράφος ανακάλυψε ότι ο αγρότης μοιραζόταν τον σπόρο του καλαμποκιού του με τους γείτονές του. «Μα σε συμφέρει να μοιράζεσαι τον καλύτερό σου σπόρο με τους γείτονές σου τη στιγμή που και αυτοί παίρνουν μέρος στον ίδιο διαγωνισμό;» τον ρώτησε. «Μα βέβαια», είπε ο αγρότης. «Δεν το ξέρετε; Ο αέρας παίρνει τη γύρη από το καλαμπόκι που ωριμάζει και την τριγυρνάει από χωράφι σε χωράφι. Αν οι γείτονές μου καλλιεργούν κατώτερης ποιότητας καλαμπόκι, τότε και το δικό μου καλαμπόκι σταδιακά θα υποβαθμιστεί μέσω της σταυρογονιμοποίησης. Εφόσον θέλω να καλλιεργώ καλής ποιότητας καλαμπόκι, πρέπει να βοηθάω και τους γείτονές μου να καλλιεργούν καλής ποιότητας καλαμπόκι».

Έτσι συμβαίνει και στη ζωή μας. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους ανθρώπους που παλεύουν για ένα μεροκάματο όπως εμείς, απεναντίας έχουμε κοινά συμφέροντα να διεκδικήσουμε ή να υπερασπιστούμε. Η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι πολλές φορές σκληρή. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να την αλλάξουμε. Κάποιος εύλογα θα αναρωτηθεί: «και τι μπορώ να κάνω εγώ για να την αλλάξω;». Η απάντηση είναι ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα απ΄όσα νομίζουμε, αρκεί να μη μείνουμε μόνοι μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στο «εμείς» και όχι στο «εγώ». Ο ένας πρέπει να βοηθάει τον άλλον, και όλοι μαζί να πηγαίνουμε κάθε φορά τις διεκδικήσεις μας ένα βήμα πιο μπροστά. Τότε πραγματικά όλα αυτά για τα οποία παλεύουμε ή που θα έπρεπε να παλεύουμε θα είναι δικά μας.

Αυτό μαθαίνουμε και στην IKMF. Να είμαστε μια συμπαγής ομάδα και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Δεν μαθαίνουμε απλά να «βγάζουμε» μια τεχνική, αλλά να είμαστε μαχητές στην ίδια μας τη ζωή. Μαθαίνουμε να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας  παράλληλα με το συλλογικό μας συμφέρον. Το «εμείς» αντιπαλεύει το φόβο και την ηττοπάθεια και είναι ο μοναδικός τρόπος για να διεκδικούμε το δικαίωμά μας να ζούμε και όχι απλά να επιβιώνουμε.

Fight for a better world

Νίκος Σταμελάτος

Εκπαιδευτής IKMF