• Home
  • BLOG
  • ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ...

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ...

koutsoukis

Βασιζόμενος, αφενός στη διττή επαγγελματική μου ιδιότητα, αυτή του δημοσιογράφου και παράλληλα εκπαιδευτή Krav Maga της IKMF (σ.σ. επιδιώκω να τα βλέπω αμφότερα πιο ρομαντικά, ως λειτουργήματα), κι αφετέρου στην τρέχουσα επικαιρότητα που μας αφορά όλους, είπα να ανέβω και εγώ για λίγο στο αρθρογραφικό "βήμα" της Ομοσπονδίας μας. Λιτά και κατά το δυνατόν περιεκτικά.

Δεν έχω πρόθεση φυσικά να ρητορεύσω. Παρελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο. Απλά, να εκθέσω την προσωπική γνώση κι άποψή μου επί του θέματος. Ποίου θέματος λοιπόν; Αυτού της πολύπλευρης, δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε στο σύνολό μας. Με κύριο γνώμονα, τη μη απαξίωση των αρχών και της πρακτικής εφαρμογής του συστήματος αυτοάμυνας που πρεσβεύουμε, ως σωματική και νοητική άσκηση και ίσως το σημαντικότερο, ως θέση και στάση ζωής.

Δεδομένων των συνθηκών, προσαρμοστικά, θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και ποιοτικά διαδικτυακά μαθήματα, καθώς και προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους. Κάτι που κάνω κι εγώ με μαθητές της σχολής μου το διάστημα του επίμαχου ιού, σύμφωνα με την καθοδήγηση της IKMF Ελλάδος και τα πλαίσια που έχει θέσει. Μέχρι ενός σημείου όμως... Αυτονόητα και πολλάκις ειπωμένο από άλλους συναδέλφους εκπαιδευτές, Krav Maga σημαίνει μάχη ΕΠΑΦΗΣ, συνεπώς δεν χρειάζεται να αναλύσω κάτι περαιτέρω επί τούτου.

Αφουγκραζόμενος δημοσιογραφικά την αρνητική επιρροή που θα έχει και μελλοντικά η νέα "καθημερινότητα" στην ευρύτερη οικονομία και κοινωνία, συνδυαστικά με τους προβληματισμούς που λαμβάνω συνομιλώντας με άλλους εκπαιδευτές, για τις δικές τους σχολές, κι όχι μόνο, υπάρχει ένα αρκετά έντονο αίσθημα παραίτησης, για οικονομικούς και ψυχολογικούς λόγους... Λίγο οι όποιες τρομολαγνικές υπερβολές εκ μέρους πολιτικών, συναδέλφων (δημοσιογράφων), λίγο -και στον αντίποδα- οι καταστροφολογικές συνωμοσιολογίες (σ.σ. η αλήθεια κατ' εμέ βρίσκεται σχεδόν πάντα κάπου στη μέση), πολύ τα οικονομικά συμφέροντα κι εξίσου πολύ το διάχυτο απομεινάρι της αποξένωσης που αφήνει πίσω της, και δεν ξέρουμε για πόσο, η φρέσκια κρίση που έχουμε να αντιπαλέψουμε, μας οδηγούν σε μια πραγματικότητα αβεβαιότητας.

Όσο το έχω ψάξει, και πιστέψτε με, το έχω πράξει σε μεγάλο βαθμό, τα μηνύματα (και αυτά πίσω από τις εύκολες και ευκαιριακές ερμηνείες) είναι από παντού δυσοίωνα. Ακούμε από διάφορες μεριές για δεύτερο κύμα του ιού, για τις μεταλλάξεις του κτλ. Μακάρι να διαψευστούν. Όντας όμως φύσει -εξαιρετικά- αισιόδοξος και μαχητικός, κάτι που (μου) ενισχύθηκε και μέσα από το Krav Maga, θα εστιάσω στο κομμάτι της πρόκλησης, της δημιουργικής σκέψης.

Ναι, ο ιός υφίσταται με την όποια επικινδυνότητα. Ναι, οφείλουμε να παραμένουμε ασφαλείς κι έξυπνα σκεπτόμενοι, επιβιώνοντας και βελτιώνοντας εξελικτικά τις ζωές μας. Ναι, θα υπάρξει, αν δεν υπάρχει ήδη, μερίδα επιφύλαξης από την πλευρά των μαθητών, σε συνάρτηση με την ποσοστιαία προαναφερθείσα παραίτηση-απογοήτευση του κόσμου. Ναι, οι περισσότεροι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυσμενείς οικονομικές κι άλλου είδους συνθήκες.

Από την άλλη, όχι, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο "εγώ" μας, κυρίαρχο χαρακτηριστικό του ανθρώπου, να επικρατήσει. Όχι, δεν πρέπει να μείνουμε στη θεωρία και τα ωραία λόγια περί συλλογικότητας και ομαδικότητας. Η κοινή γραμμή και πορεία μας, με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει ο καθένας είναι απαραίτητη και ζωτική, προκειμένου να μη γίνει ουτοπική και προσχηματική.

Είμαστε ευλογημένοι, μεταξύ άλλων, ως χώρα με ένα κλίμα, το οποίο ψυχικά και σωματικά μας... μπουστάρει, μας δίνει ώθηση. Ας σκεφτούμε μακροπρόθεσμα κι ας αφιερώσουμε την ενέργειά μας στο πώς θα οργανωθούμε, σχηματίζοντας μια πολυπληθή ασπίδα απέναντι στην κατά κύριο λόγο οικονομική απειλή, που τώρα ουσιαστικά αρχίζει να διαφαίνεται, να γίνεται πιο ορατή. Ας μην ξεγελιόμαστε, ο κλάδος μας "ανοίγει" / επιστρέφει επαγγελματικά από τους τελευταίους, διότι οι αρμόδιοι πολιτικοί και μη -δίχως να έχω καμία διάθεση να προσεγγίσω πολιτικά ή κομματικά το ζήτημα, δεν κάνω καμία διάκριση, ποσώς με αγγίζει- δεν έχουν και τα "δελεαστικότερα" φορολογικά οφέλη από εμάς. "Ας παραμείνουν οι οικονομικά εύρωστοι", το μότο της σύγχρονης εποχής μας, αν όχι διαχρονικά...

Εν κατακλείδι, περιοριζόμενος σε κάποια ψήγματα σκέψεων, για να μη μακρηγορώ, οι αρχές και τα ιδανικά του Krav Maga στον πυρήνα τους έχουν να κάνουν με: την αντίληψη, την ασφάλεια, την αυτοδυνάμωση, την πιο ορθή κι ευφυή επίλυση του εκάστοτε προβλήματος, την εξέλιξη, την προσαρμογή, την αυτοβελτίωση, την αυτοπροστασία και προστασία αυτών που αγαπάμε κ.ά. Κι όταν αυτό επιτυγχάνεται σε πιο... οικογενειακό επίπεδο, με ομαδικό πνεύμα, έχει αδιαμφισβήτητα θετικότερα και αληθινά αποτελέσματα. Αυτό δεν προβάλλουμε -κυρίως- εξάλλου περί του κορυφαίου για εμάς συστήματος αυτοάμυνας; Tην ολοκληρότητα και το ρεαλισμό του... Ο "εχθρός" είναι κοινός, το ίδιο και η αντιμετώπισή του. Αδιάκοπη επικοινωνία, επαφή με όποιον τρόπο επιτρέπεται και μπορούμε, διάλογος, προτάσεις, ψυχολογική στήριξη, δυναμισμός, αισιοδοξία... Ενωτικά. Όλοι μαζί μια γροθιά, εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι, σαν οικογένεια! The Krav Maga way, best defence & counterstrike...

Όπως λέω κι "αγγλιστί" στους μαθητές μου, και νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου, "nth keeps us apart, 'cause we have Krav Maga in our heart"!

Tους φιλικούς χαιρετισμούς μου σε όλους

Kida!  

Ευθύμιος Κουτσούκης

Εκπαιδευτής ενηλίκων και παιδιών της IKMF

Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ